mandag 12. desember 2011

Go jul

Prøve i hvertfall litt å komme i julestemning;) Har ikkje fådd pynta hele leiligheta sånn som æ bruke å gjøre første helga i desember så æ ekkje helt der ennu:/

Det har vært ei travel helg sånn som det bruke å være i desember, hvertfall før mæ og mine! Lørdag hadde vi den årlige bushdagsfestn til papsen:) Kjæmpe koslig:) Men denna gangen måtte æ være litt førnuftig å ta litt tidligere kveld så æ kom mæ opp før å øve på matte eksamen! Så det har æ no hvertfall fådd gjort:) Ikkje så mye som man sku ønske, men æ kan i hvertfall regne i ulike tallssystem så det va jo helt klart et gjennombrudd;) Endelig har snøen kommen før å bli (trur æ!) det har snødd ufattelig mye de siste 2-3 dagan:D Æ treng virkelig ikkje snø anna enn til jul og nyttårsaftn, så får æ det blir det supert:)

I går va vi å spiste hos ho mor og han far og, ei litt førsinka feiring av onkel Robert sin bushdag:) Det va helt nydelig! Pinnekjøtt me kålrabistappe før første gang i år! Det va helt perfekt:) Etter middagen va det hjæm igjen å lese matte..Og æ hadde bestemt mæ før at æ måtte lage karamella da før nån av ingrediensan blei dårlig! Men sia æ va nødt til å lese mer på eksamen i går, måtte æ finne på no lurt..


Introdusing: Mattelesingkaramelllaging!














Sia det tar hvertfall en time å koke karamellan (når æ lage) fant æ ut at æ kunne like gjerne lese og røre samtidig:) Funka egentlig veldig greit fram til æ brann mæ.. Oppskrifta e henta fra bladet "Allers ideer" men har tilpassa den litt:) Skriv den på bokmål så det ikkje går ann å missførstå mæ;)


Smørkarameller ca 70 stk
50 g smør

3 dl kremfløte

3 dl sukker

1,5 dl lys sirup

1 1/2 ss vanilje sukker

Bakepapir

Bakeform/ ildfastform




1. Dekk en bakeform/ildfastform med bakepapir eller matpapir.









2. Smelt smørret i en stor tykkbunnet kjele. Tilsett de øvrige ingrediensene, rør om og la det koke uten lokk.








3. Rør til du oppnår kuleprøven. Har kokt min  røre i over 1 time.
Kuleprøven:
Hell noen dråper av røren i en kopp med iskaldt vann. Rull røren mellom fingrene til en kule. Kulen er klar når røren oppnår en fast hard konsistens. Etter å ha testet meg litt frem, fant jeg ut at røren burde være slik at den blir ganske fast med en gang den er i berøring med det iskalde vannet. Ellers vil karamellene få mer konsistens som fyll til f.eks sjokolade.



4.  Hell røren i formen med bakepapir. La røren stivne, etter hvert som den kjøles ned kan man også sette den i kjøleskapet for å få litt fastere konsistens. Løft deretter karamellen opp og skjær den i biter.







Fine glasskrukker til å oppbevare karamellene i:) Disse er kjøpt på Miljøbutikken på Skattøra, til ca 30 kr totalt..:)








4. Pakk hver karamellbit inn i matpapir eller cellofan. Har ikke funnet tak i cellofan plast her i byen, men matpapir er godt nok:)











Krukkene kan man pynte med fine bånd, etiketter osv.. Har tenkt på å få lagd noen vintage etiketter til krukkene, har bare ikke funnet den riktige stilen enda:) Jeg oppbevarer karamellene i kjøleskapet slik at de ikke påvirkes av den høye romtemperaturen:)












Karamellan e kjempe god så det e bare å teste ut oppskrifta:) Smake ganske likt smørbukk..nam.. Kjæmpe flott å gi i gave;) Men no e det tilbake til eksamenslesinga..!

<3

3 kommentarer:

  1. Du, det ekke mulig å få en liten smakebit av den der karamelln?:P

    SvarSlett
  2. Selvfølgelig christina:) I fix!:)<3

    SvarSlett
  3. blir karamellan hard eller akkurat sånn som smørbokk, og da tenk æ på sånn seig firkant-smørbokk :D

    SvarSlett